Wij zoeken collega's. Check onze vacatures op https://www.xximo.nl/werken-bij-xximo/

2 belangrijke ontwikkelingen rapportageplicht zakelijke mobiliteit

06 november 2020

Als gevolg van het einde van het gedoogbeleid voor de vaste reiskostenvergoeding en de mogelijke wetswijziging voorgesteld door Stientje van Veldhoven wordt rapportageplicht voor zakelijke mobiliteit steeds waarschijnlijker. Op deze pagina lichten we de ontwikkelingen kort toe.

1. Einde gedoogbeleid vaste reiskostenvergoeding per 1 juli 2021.

Per 1 juli 2021 loopt de fiscale tegemoetkoming n.a.v. de Corona-crisis af en mogen thuiswerkdagen niet meer als kantoordagen worden aangemerkt.
Dit betekent dat de vaste reiskostenvergoedingen, die gebaseerd zijn op het reispatroon van vóór 13 maart 2020, niet meer belastingvrij mogen worden uitgekeerd. Er vanuit gaande dat het reispatroon aanzienlijk is veranderd. Wilt u een vaste reiskostenvergoeding blijven hanteren, dan moet u als werkgever de zakelijke reisbewegingen van al uw medewerkers opnieuw in kaart brengen.

2. Wetsvoorstel maximumnorm zakelijke kilometers per 2022.​

Er is steeds meer te doen rondom het verminderen van het aantal zakelijke kilometers, omdat deze verantwoordelijk zijn voor meer dan de helft van de gemaakte wegkilometers in personenvervoer. Minister van Infrastructuur Stientje van Veldhoven komt met een wetsvoorstel voor een maximumnorm voor zakelijke kilometers voor organisaties groter dan 100 medewerkers. Het voorstel vloeit voort uit Het Klimaatakkoord. De wet moet ingaan in 2022. Het Klimaatakkoord schrijft voor dat de maximumquotum gepaard moet gaan met minimale lastendruk voor werkgevers.

Terug naar overzicht