Wij zoeken collega's. Check onze vacatures op https://www.xximo.nl/werken-bij-xximo/

3 tips voor gedragsverandering

01 september 2020

Áls je ander gedrag willen stimuleren, hoe doe je dat?​

Gedrag kan lastig zijn te veranderen. Het gaat de fases door van: openstaan, begrijpen, willen, kunnen, doen en volhouden. Daarnaast geven stimuli vanuit verschillende bronnen de grootste kans van slagen: maatschappelijke agenda, wet- en regelgeving, succesverhalen van vrienden, rolmodellen en natuurlijk: top-down stimuli vanuit de werkgever. Verplichting wekt vaak weerstand op, wát werkt wel?

1. Informeren is bewustwording​

Mensen bewustmaken van hun gedrag is vaak stap 1. Het begint met basic insights:

  • Hoeveel reist u?
  • Hoeveel liter brandstof verbruikt u?
  • Hoeveel CO2 stoten uw reizen uit?

Vervolgens helpt het om statistieken in context te zetten: wat is de norm en hoe ‘presteert’ u ten opzichte van uw collega’s?

2. Gamification maakt veranderen leuk​

Gamification (indien op de juiste manier toegepast) kan gedragsverandering stimuleren. Dit komt mede door:

  • de uitdaging
  • laagdrempeligheid
  • een tastbaar (bij voorkeur persoonlijk gesteld) doel
  • zichtbaar (en aantrekkelijk gemaakt) resultaat
  • het sociale aspect

3. Ongewenst gedrag begrenzen ​

Als werkgever bent u overtuigd van uw doelen, dus wilt u meerdere wegen bewandelen om het gewenste resultaat te bereiken. Het begrenzen (dus niet elimineren) van ongewenst gedrag (bijvoorbeeld: onnodig veel autorijden) is een manier om bewustwording te creëren en gedrag te veranderen.

We lichten dit toe met een voorbeeld van een van onze klanten. Zij hebben duurzaamheid erg hoog in het vaandel staan en vergoeden daarom een maximaal (en zeer redelijk) aantal liters brandstof per jaar. Wanneer de medewerker het maximum heeft bereikt, zijn de rest van de zakelijke ritten op eigen kosten.

Het komt nauwelijks voor dat de persoon dit punt bereikt, omdat de regel voldoende bewustwording creëert en gewenst gedrag stimuleert.

En dan nog.. ​

Organisaties kunnen kiezen voor een subtiele aanpak door geen doelstellingen kenbaar te maken en de stimuli natuurlijk hun werk te laten doen. Maar u kunt er ook voor kiezen doelstellingen helder te maken en gewenst gedrag te rewarden.

Terug naar overzicht