Wij zoeken collega's. Check onze vacatures op https://www.xximo.nl/werken-bij-xximo/

CO2-emissie reduceren met fuel cap

20 maart 2020

COVID-19 dwingt ons thuis te blijven. Wij waren benieuwd wat dat doet met onze CO2-uitstoot. Het toont een daling van ruim 80% op de eerste verplichte thuiswerkdagen maandag 16 en dinsdag 17 maart 2020. Dat zet aan tot denken.. Vanaf 2022 wordt van ruim 7.000 Nederlandse organisaties verwacht dat zij maatregelen getroffen hebben om klimaat negatieve effecten van werkgerelateerd verkeer, eigen wagenparken en logistiek terug te dringen.

Thuiswerken maakt dus een groot verschil. Maar er is meer wat u kan doen om de gestelde normering niet te overschrijden. We lichten in dit artikel een aantal mogelijkheden toe.

1. Vaker binnenlands videoconferencen

Ten tijde van COVID-19 videoconferencen we er wat van af: dagelijkse kick-offs met het team, board meetings en virtuele bijeenkomsten met vrienden en familie. In het begin nog ietwat onwennig, maar binnenlands videoconferencen is al snel normaal. Het heeft een positief effect op de CO2-reductie van organisaties als we dit ‘als het normale leven terugkeert’ vast weten te houden voor een deel van onze zakelijke meetings.

2. Aantallen en locatie

Is het noodzakelijk dat alle genodigden (fysiek) aanwezig zijn bij de meeting? Een vraag die we voor de Corona pandemie niet zo snel stelden en die nu een van de belangrijkste overwegingen is. Is het antwoord ‘nee’, overweeg dan inbellen of praat elkaar na de meeting bij. Is het antwoord ‘ja’, probeer dan zo energiezuinig mogelijk op locatie te komen (carpoolen, OV, fiets…) Iets wat minder vaak voorkomt, maar ook het overwegen waard is: is het mogelijk af te spreken op een locatie die minder kilometers vreet?

3. Een flexibel mobiliteitsbeleid

Geef leaserijders de vrijheid om ook met het OV te reizen. Maar andersom geldt ook: geef medewerkers met een OV-regeling eens de flexibiliteit om een (deel)auto te pakken. Daar wordt niet alleen de wereld beter van, ook uw medewerkers voelen zich aanzienlijk vrijer en kunnen efficiënter met hun tijd omgaan.

4. Fietskilometers vergoeden

Wilt u niet alleen uw CO2-emissie reduceren, maar ook de vitaliteit van je medewerkers stimuleren, denk dan eens na over een fietsvergoeding. Dit kunt u toepassen op zowel woon-werk verkeer als voor zakelijke ritjes. Middels locatie delen is precies vast te leggen hoeveel kilometers afgelegd worden en kan hier automatisch een vergoeding aan gekoppeld worden. Volledig automatisch en volledig groen!

5. Fuel cap

Sommige organisaties kiezen ervoor leaserijders een ‘fuel cap’ op te leggen. Dit betekent dat iemand binnen een gestelde termijn (meestal een boekjaar) een maximaal aantal liters mag tanken. Wat wij zien is dat het stellen van een maximum al een flinke impact kan hebben op het rijgedrag van leaserijders, zonder dat die maximum onredelijk laag ligt. Het maakt bewust en dat loont.

Terug naar overzicht