Wij zoeken collega's. Check onze vacatures op https://www.xximo.nl/werken-bij-xximo/

Meer medewerkers op de fiets? Boek succes met deze checklist

12 mei 2022

12 mei 2022 – Fietsen is gezond, goedkoop én een milieuvriendelijke manier van verplaatsen. Logisch dat u graag ziet dat uw medewerkers met de fiets naar kantoor komen. Maar wat moet u eigenlijk doen om meer mensen op de fiets te krijgen?

Er zijn gelukkig veel manieren om fietsen naar het werk te stimuleren. De grootste successen boekt u als u in uw plannen rekening houdt met:

 1. aantrekkelijke fietsregelingen
 2. goede voorzieningen
 3. flexibele mobiliteitsdiensten
 4. heldere communicatie

Combineert u deze vier dan wordt fietsen aantrekkelijk en leuk en is de kans groot dat meer medewerkers op de fiets stappen.

Checklist medewerkers op de fiets naar kantoor

 1. Zorg voor aantrekkelijke fietsregelingen

Er zijn verschillende regelingen die u kunt hanteren:

 • Fiets van de zaak
  • Hierbij wordt een fiets ter beschikking gesteld aan de werknemer, deze blijft eigendom van de werkgever. Er geldt een bijtelling, jaarlijks wordt zeven procent van de consumentenadviesprijs van de fiets bij het inkomen van de werknemer wordt geteld.
 • Vergoeding via werkkostenregeling
  • Een werkgever mag via de WKR tot 1,2% van de loonsom als onbelaste vergoeding aan de medewerker geven. Deze regeling wordt vaak gebruikt voor bijvoorbeeld een belastingvrije fiets of e-bike van de zaak.
 • Onbelaste kilometervergoeding
  • De fietskilometervergoeding van € 0,19 per kilometer is onbelast. Uw medewerker declareert de kilometers en die dan door u worden vergoed.
  • U kunt ook een renteloze lening verstrekken voor de aanschaf van een fiets. De medewerker lost dan maandelijks af door de fietskilometervergoeding niet uit te laten betalen.

Wat uw voorkeur ook heeft, laat u in alle gevallen goed informeren door uw accountant over de financiële mogelijkheden die het beste bij uw situatie passen. Uitgebreidere informatie over de regelingen vindt u ook hier.

 1. Bied goede fietsvoorzieningen

Heeft u het voor de fietser goed geregeld, dan kunt u erop rekenen dat meer medewerkers op de fiets naar kantoor komen. Natuurlijk hoeft u niet alles in één keer te organiseren, maar een aantal faciliteiten heeft u snel op orde. Hanteer de volgende checklist:

 • Een veilige, ruime, overdekte fietsenstalling
 • Voldoende laadpunten voor e-bikes
 • De aanwezigheid van reparatiemateriaal en fietspomp
 • Kleedruimte, haakjes voor kleding en douches
 • Lockers voor het opbergen van fietsspullen
 • Zo nu en dan een mobiele fietsenmaker op kantoor

Er zijn op internet veel inspirerende cases te vinden van grote organisaties die massaal zijn gaan inzetten op fietsstimulering. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op www.kiesdefiets.nl.

 1. Verstrek een multimodale mobiliteitskaart

Uw medewerkers willen niet altijd fietsen. Afhankelijk van werkzaamheden, privéomstandigheden of het weer zullen zij soms ook andere keuzes willen maken. Geef uw medewerkers flexibiliteit in mobiliteit. Bijvoorbeeld door een XXImo mobiliteitskaart beschikbaar te stellen waarmee zij gebruik kunnen maken van het ov, een deelauto of elektrische deelfiets. Ook fijn voor de autoforens die juist voor zakelijke afspraken wat vaker wil gaan fietsen.

 1. Geef voldoende aandacht aan interne communicatie

Wilt u de fiets een prominente plek geven in uw mobiliteitsbeleid, communiceer hier dan over. Geef aan waarom u fietsen belangrijk vindt en wat de voordelen zijn. Besteed vooral ook aandacht aan de maatregelen die u neemt om het fietsen te ondersteunen, de regelingen en voorzieningen. Stel hiernaast ook fietsambassadeurs aan, communiceer hun verhaal en zet acties op om het fietsen te promoten en te belonen.

Veel medewerkers wonen binnen een straal van 15 kilometer van kantoor

Uit onderzoek blijkt dat zeker de helft van alle medewerkers in Nederland op minder dan 15 kilometer van het werk woont. Een prima fietsafstand, maar toch komen zij lang niet allemaal op de fiets. Nou ja, allemaal zal ook niet lukken, maar het zou natuurlijk wel heel waardevol zijn om een groter deel op de fiets te krijgen. Met bovenstaande tips kunt u daar nu al mee beginnen! Daarbij helpen wij u graag.

Direct van start? Samen met XXImo aan de slag!
Laten we samen aan de slag gaan. Met onze mobiliteitsdiensten en de XXImo portal kunnen wij alle fietsstimulerende maatregelen naar wens voor u inrichten.  Wat denkt u bijvoorbeeld van een vergoeding voor de fietskilometers in combinatie met een mobiliteitskaart voor andere duurzame reisopties én extra fietsmogelijkheden zoals het stallen van de fiets in NS-fietsenstallingen, het huren van een OV-fiets of elektrische deelfiets?

Er zijn veel mogelijkheden. Neem vandaag nog contact met ons op voor het plannen van een afspraak.

 

 

Terug naar overzicht