Wij zoeken collega's. Check onze vacatures op https://www.xximo.nl/werken-bij-xximo/

De voordelen van een mobiliteitsbudget

12 augustus 2021

Mobiliteitsbudget-billboard

Het kan zijn dat u hem gezien heeft, het enorme billboard langs de A2 met daarop “mobiliteitsbudget?”. Maar wat is het mobiliteitsbudget? En wat zijn de voordelen van hiervan? We vertellen u er graag meer over in deze blog.  

Wat is een mobiliteitsbudget?

Een mobiliteitsbudget is een individueel budget waarmee uw medewerkers hun zakelijke reizen kunnen betalen. Medewerkers zijn daarbinnen volledig vrij om te kiezen hoe zij dit budget besteden. Het kan gebruikt worden om mee te tanken, om te reizen met het openbaar vervoer of om gebruik te maken van een deelauto of deelfiets. Ook kan er gekozen worden voor een private-leaseauto.  

De voordelen

De voordelen van een mobiliteitsbudget zijn duidelijk. Het biedt werknemers flexibiliteit en vrijheid om mobiliteit optimaal in te vullen. Werknemers kunnen diverse mobiliteitsvormen combineren en zo altijd de meeste optimale reis maken.  

Ook kan een mobiliteitsbudget de CO2-footprint van uw organisatie verkleinen. Het instellen van een mobiliteitsbudget stimuleert werknemers beter na te denken over hun reisgedrag. Daarnaast kan, wanneer een het budget niet opgemaakt wordt, het restant bruto worden uitgekeerd als loon. Dit kan een medewerker stimuleren om minder te reizen, of om bijvoorbeeld vaker te kiezen voor de fiets.  

Voor werkgevers biedt een mobiliteitsbudget ook voordelen. Het vermindert het risico op extra kosten. Mobiliteitsbudgetten zijn voorspelbaar, overzichtelijk en verminderen de administratieve last, aangezien men geen losse bonnetjes meer hoeft te declareren. Het bedrijf ontvangt één verzamelfactuur met alle financiële transacties op bedrijfsniveau en op individueel kaarthoudersniveau. Daar komt bij dat, per 1 oktober 2021, de mogelijkheid vervalt de vaste reiskostenvergoeding onbelast te vergoeden. Worden de werkelijke reiskosten vergoed, dan is het aan de werkgever om een correcte administratie bij te houden. 

Implementatie

Wilt u voor uw medewerkers een mobiliteitsbudget instellen? Dat kan heel eenvoudig. Via het XXImo-platform kunnen werkgevers hun medewerkers een persoonsgebonden mobiliteitsbudget meegeven. De werkgever bepaalt het budget en geeft medewerkers toegang tot de mobiliteitsdiensten waar zij volgens het beleid recht op hebben.    

Met de Milo app kunnen medewerkers vervolgens eenvoudig hun zakelijke reizen plannenboeken en betalen. Het betalen van de zakelijke reizen kan met de XXImo mobiliteitskaart, en binnenkort ook met de betaalmogelijkheden van Google Pay en Apple Pay 

 

Terug naar overzicht